Biznesi & Karriera

Si të zgjeroni biznesin tuaj me sukses

Publikuar nga Korab Zhuja

Kohët e fundit, unë kam qenë duke folur me një mike e cila ishte pronare e një furre në lidhje me statusin e biznesit të saj të vogël. Disa muaj më parë, kur ne biseduam, ajo u entuziazmua jashtë mase rreth asaj se sa ajo e donte stafin e saj, se sa rehat ishte ajo me jetën në punë dhe në shtëpi, si dhe mënyrën në të cilën ajo ishte absolutisht e përmbytur nga klientët. Javën e kaluar, ajo më tha se ajo do të duhet të mbyllë dyert e saj. Menjëherë, diagnostikova problemin e saj: ajo nuk e zgjeroi markën e saj kur kishte nevojë.

Zgjerimi është një përpjekje e rrezikshme biznes që kërkon më shumë kohë, të holla, dhe energji krahasuar me ndërmarrjen tuaj të tanishme, por kur një biznes të arrijë një kapacitet të caktuar, ka vetëm dy opsione: të rritet ose të marrë fund. Mikja ime nuk tentoi në asnjë mënyrë të zgjeronte biznesin e saj, dhe si pasojë, biznesi i saj jo qëllimisht ishte pre e plumbit i cili edhe e fundosi për një kohë të shkurtër. Në qoftë se biznesi juaj ka qenë duke pluskuar në ujërat e cekëta të biznesit për disa kohë, ajo mund të jetë koha për të ikur më larg nga bregu me një zgjerim shumë të nevojshëm.

Katër Benefite të Mëdha nga Zgjerimi

Zgjerimi i një biznesi me siguri nuk ka ardhur pa një dozë të grumbulluar të rrezikut. Nëse një zgjerim është bërë në mënyrë të paligjshme, një biznes mund të ngecë në disa mënyra: ju mund të përhapni burimet tuaja, duke shkaktuar që i gjithë bordi të ketë performancë të keqe; ju mund të nën-përgatiteni për ndryshime të zinxhirit të furnizimit, duke ndërprerë rrjedhën tuaj të furnizimeve; ju mund t’i neglizhoni masat e sigurisë gjatë tranzicionit dhe të bjerni viktimë e një shkeljeje të madhe të të dhënave.

Megjithatë, nëse ju jeni si shumica e sipërmarrësve, që nuk kanë asgjë nëse nuk janë të guximshëm, dhe për t’u siguruar që biznesi juaj lulëzon, ju duhet të merrni rreziqe. Zgjerimi edhe mund të konsiderohet si nga rreziqet më të dobishme. Konsideroni benefitet e mëposhtme:

1. Më shumë hapsirë.

Lokacioni nuk është i rëndësishëm vetëm në pasuri të patundshme; të paturit e një biznesi të vendosur siç duhet është një komponent kyç i suksesit. Duke u zgjeruar, ju mund të zgjidhni një lokacion më fitimprurës për të bërë biznes.

2. Audiencë më të madhe.

Duke u zgjeruar në një zonë të re, ju keni mundësinë për të arritur një grup krejtësisht të ri të njerëzve që lehtë mund të bëhen tifozë të dedikuar, potencialisht duke dyfishuar ose trefishuar bazën tuaj të tanishme të konsumatorëve.

3. Staf më të mirë.

Nuk do të thotë se personeli tuaj i tanishëm nuk nuk është i mirë, por zgjerimi i ofron mundësinë për të punësuar punonjës të talentuar me një diversitet të aftësive që mund të ndihmojë biznesin tuaj të rritet në drejtime të reja dhe më të mira.

4. Financim më të mirë.

Sigurimi i financimit fillestar është makthi më i keq i një sipërmarrësi, por zgjerimi ju lejon për të treguar institucione financiare në të cilat ju jeni përgjegjës me paratë e biznesit tuaj. Ju duhet të keni qasje në çdo financim që duhet të rritet.

Lista e Plotë për Zgjerim

Tani që ju e kuptoni rëndësinë e zgjerimit në kohën e duhur, ju duhet të mësoni se kur është koha më e përshtatshme për t’u zgjeruar. Zgjerimi nuk duhet gjithmonë të ndjekë suksesin menjëherë – zgjerimi shumë i hershëm është poaq i rrezikshëm sa të mos ketë fare iniciativë për zgjerim. Ju mund të përdorni listën në vijim për të përcaktuar nëse keni nevojë për t’u zgjeruar tani apo më vonë.

1. Ju nuk jeni në kërkim të konsumatorëve.

Derisa ju mund të mbani një nivel të ulët të marketingut, ju nuk keni pse të harxhoni shumicën e energjisë tuaj në tërheqjen e klientëve dhe konsumatorëve të rinj. Ju madje mund të keni aq shumë punë të reja sa që mezi do të keni mundësi të mbuloni të tërën.

2. Ju besoni në ekipin tuaj.

Një ekip me performanca të mira është absolutisht i nevojshëm për bizneset e mëdha, por posedimi i një grupi të besueshëm të të punësuarve është gjithashtu e detyrueshme gjatë zgjerimit, kur drejtorët do të kenë më pak vëmendje për të kursyer produktivitetin zhgënjyes.

3. Ju i kuptoni limitet tuaja.

Vetëm për shkak se ju keni dominuar tregun tuaj të tanishëm, nuk do të thotë që ju mund të pushtoni një tjetër. Ju duhet të bëni hulumtimin tuaj para se të përkushtoheni për t’u zgjeruar në një mënyrë të caktuar; nganjëherë, duke thënë “jo” ju mund të rriteni dhe të bëni progres në mënyra të tjera.

4. Ju keni balancuar punën dhe jetën tuaj.

Zgjerimi mund të krahasohet me dyfishin e mundit gjatë menaxhimit të një biznesi. Nëse ju keni zgjeruar së fundmi familjen tuaj (ose janë në mes të një ndryshimi të madh jetësor), ju mund të preferoni të shtyni zgjerimin e biznesit tuaj.

Zonat për t’u Zgjeruar

Zgjerimi nuk nënkupton gjithmonë shtimin e metrave katrorë apo marrjen e një vendi sekondar. Ka shumë mënyra përmes të cilave të biznesi juaj mund të rritet për të qenë më i fortë dhe më i dobishëm. Edhe në qoftë se biznesi juaj nuk është mjaft i gatshëm për t’u zgjeruar në një nga fushat e mëposhtme, ju mund të gjeni përfitime duke e zgjeruar një fushë tjetër.

1. Hapësirë.

Nëse jeni duke e shfrytëzuar çdo qoshe, ju mund të keni nevojë për të gjetur një vend më të madh dhe më të mirë.

2. Lokacione të tjera.

Një dyqan vetëm tulla dhe llaç është i lehtë për t’u menaxhuar, por disa vende mund edhe të tërheqin klientë të largët.

3. Punonjësit.

Një startup mund të ketë një ose dy punëtorë, ndërsa një biznes i vogël mund të ketë deri në 50. Ndoshta është koha që ju të shtoni më shumë staf në pozita të ndryshme për të ndihmuar biznesin tuaj të rritet.

4. Lokacione dixhitale.

Rrjetet sociale janë një instrument i çmuar në aspektin e marketingut dhe promovimit. E-commerce premton që profitabiliteti do të shpërthejë në vitet e ardhshme. Ju mund të keni nevojë për të marrë një hap në botën e biznesit dixhital.

Rreth Autorit

Korab Zhuja

Komento